HABER DETAY

Haber Detay

Eylül 13, 2021

BÜYÜKŞEHİR'İN SORUMLULUK ALANLARI BELİRLENDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yol, meydan, kıyı alanları ve yeşil alanlara dair görev ve yetki alanlarını belirledi. Büyükşehir’in sorumluluğundaki yollar ve meydanların, imar durumuna göre 17 metre ve üstü olacağı bildirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetki alanı dışında kalan alanlar için asfalt ve kaldırımların yapım, onarım ve bakımında yetki ve sorumluluğun ilçe belediyelerinde olduğu belirtildi.
 
Konuya dair yayınlanan yönetmelikte, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin sorumluluk alanları tespit edildi. 
Yönetmelikte belirtilen kapsamın dışında kalan yerlerde yapılacak yol ve kaldırım çalışmalarında yetki ve sorumluluk ilçe belediyelerine verildi.
 
BAKANLIK YÖNETMELİĞİYLE SORUMLULUK ALANLARI BELLİ OLDU
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan “Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te, büyükşehir belediyelerinin sorumluluk sınırları dahilinde izin ve kazı ruhsatı verebileceği ve bu kapsamda ilçe belediyesi sorumluluğunda olan yerlerle ilgili çalışmalara müdahil olamayacağı ifade edildi.
 
Bu kapsamda, yönetmeliğe “…İlçe belediyelerinin sorumluluğuna bırakılan cadde, bulvar, meydan ve sokaklarda yapılacak tüm kazılardan elde edilecek gelirler bu yerlere izin veya ruhsat veren ilçe belediyesince gelir olarak kaydedilir. Bu gelirler sadece cadde, bulvar, meydan ve sokaklardaki asfalt ve kaldırımların yapım, onarım ve bakımında kullanılır.” maddesi eklendi. 
 
Yönetmelikte ayrıca, ilçe belediyelerinin sorumluluğuna bırakılan yerlerde (cadde, bulvar, meydan, sokak vb.) alt yapı ile ilgili kazı yapacak gerçek ya da tüzel kişilere izin ve kazı ruhsatı vermek ve buna ilişkin harcı hesaplayarak tahsil etmek görev, yetki ve sorumluluğunun ilgili ilçe belediyelerinde olacağı bildirildi.
 
BÜYÜKŞEHİR YÖNETMELİĞİ
 
İzmir Büyükşehir Meclisince de onaylanan “Kıyı ve Sahil Şeridi, Yol, Meydan ve Yeşil Alan Yetki ve Görev Alanları” başlıklı yönetmelikte, görev ve sorumluluk alanlarına dair şu ifadeler yer aldı:
 
Uygulama İmar Planlarına göre en az 17 metrelik yolların, bu yollar üzerindeki yaya alt ve üst geçitlerinin kamulaştırma, yapım, bakım ve onarımından Büyükşehir Belediyesi sorumludur.
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun "Büyükşehir Belediyesinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları" bölümünün 7. Maddesinin (g) bendinde yer alan, "(Değişik: 12/11/2012-6360/7 md.) Büyükşehir Belediyesinin yetki alanındaki mahalleleri ilçe merkezine bağlayan yollar, meydan., bulvar, cadde ve ana yolları yapmak, yaptırmak, bakım ve onarımı ile bu yolların temizliği ve karla mücadele çalışmalarını yürütmek..." ifadesi nedeniyle, daha önce İl Özel İdare Müdürlüğü'nün yetki alanında kalan mahalleleri, ilçe merkezlerine bağlayan yolların yetki ve sorumluluğu Büyükşehir Belediyesindedir.
Uygulama İmar Planlarına göre en az 17 metrelik yolların dışında kalan yolların, bu yollar üzerindeki yaya alt ve üst geçitlerinin kamulaştırma, yapım, bakım ve onarımından İlçe Belediyeleri sorumludur.
Yollanın kamulaştırma, yapım, bakım ve onarımından sorumlu olan belediye 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 86 vd. maddelerinde düzenlenen yol harcamalarına katılma payını tahsil etmeye yetkilidir. 
Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra yeni açılacak imar yollarının hangi belediyenin görev ve yetki alanında kaldığı, Yönetmeliğin 3. maddesinin (a) bendinde belirtilen tanım esas alınarak belirlenecektir.
Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte uygulama imar planı bulunmayan yerlerdeki yolların hangi belediyenin görev ve yetki alanında kaldığı, Yönetmeliğin 3. maddesinin (a) bendinde belirtilen 17 metre şartı kadastral yol genişliği esas alınarak belirlenecektir.
Uygulama İmar Planlarına göre en az 17 metrelik yollara, meydanlara cephesi bulunan yapılara ilişkin kentsel tasarım projelerine uygun olarak yükümlülükler koymak Büyükşehir Belediyesinin görev ve yetkisindedir. 
Tüm kente ve kentlilere hizmet edecek şekilde Büyükşehir Merkez Alanlarına ilişkin Kentsel tasarım Projelerinin yapılması, uygulanması ile Büyükşehir Belediyesi görevli ve yetkilidir.